Vraščeni nohti

Problem vraščenih nohtov pozna skoraj polovica ljudi že od malih nog. Nohti lahko rastejo močno vbočeni, tako da robova vraščata v nohtni kanal in povzročata bolečine zaradi odmrle kože, ki se nabira pod njima. Lahko ustvarjata otiščance, ki so trajna deformacija kože in nastanejo, ko se hoče koža zaščititi pred pritiski. Kadar ni dovolj zgodaj ustrezne nege, povzročata vnetje levo ali desno od nohta, lahko pa se vname celoten končni člen.

Nohti lahko rastejo pahljačasto in vraščajo v obnohtje zelo boleče. Ni malo ljudi, ki so utrpeli hude bolečine, če so si take nohte narobe postrigli sami, se pri tem še ranili in rano inficirali. Zlasti v poletnih mesecih je potrebna velika previdnost pri striženju, saj do infektov v toplem okolju pride hitro, če je prisotna acidoza telesa, pa še toliko hitreje, kar je temeljni pogoj za hitre in obsežne infekcije.

Telo s svojim največjim organom – kožo nenehno ustvarja odmrlo kožo, ki se nalaga in ustvarja povrhnjico, se lušči, otrdi. V tej odmrli plasti se nahaja nemalo mikroorganizmov. Zdrave kože ne ogrožajo infekcije, koža, ki pa je razpokana ali poškodovana, pa ne ščiti več pred vdorom klic. Pri vraščenih nohtih nastane problem, ko noht s svojo širino in ostrino zareže v stranske robove in povzroči ranico, vedno prisotne bakterije pa povzročijo, da se področje okrog nohta samo še vname.

Kako rešiti problem?

Najbolj preprosta rešitev je ta, da se kotičke nohtov vsakih nekaj tednov pravilno odstriže, odstrani koža, ki se je nabrala in tako osvobodi obnohtje. Druga, bolj radikalna, pa je kirurška klinasta ekscizija. Ekscizija pomeni izsek oz. izrez klina, torej tistega dela, ki dela preglavice. To seveda izvajajo kirurgi. Če imate srečo, vam noht po tem posegu raste lepo, večina pa poseg obžaluje, saj je nohtna lunica ali matriks tako mehka, da nemalokrat noht potem raste zelo grifozno ali pa še kaj drugega. 

 

3TO PODOFIX

Ena od možnih rešitev je nameščanje »sponk« na nohte, kar vleče robove narazen in pomaga, da noht ne tišči v obnohtje. To je seveda potrebno vsake toliko premestiti, v skladu z intenziteto rasti. Zaradi anomalij nohtnega ležišča, ki ga je prizadel pritisk, noht ne raste gladko, pod njim pa se ustvarja prhka plast in spremeni se barva. Kolikor bolj je noht vbočen, toliko bolj je lahko struktura nohtnega ležišča spremenjena. Kadar noht oskrbim s sponko, se takoj čuti nek vlek nohta, ki ni boleč, bolečine zaradi vrasti pa zelo kmalu popolnoma izginejo, prav tako se v nekaj tednih spremeni barva nohta.

V nadaljnjih fazah zdravljenja tudi poskrbim za otiščance, ki so nastali na stranskih robovih in pod prostim robom. Z redno pedikuro še nekaj mesecev za tem dosežemo, da se stanje izboljša do neprepoznavnosti. Ljudje so presenečeni, mene pa rezultati navdajajo z neizmerno radostjo in močjo. Na voljo imamo sponke le za palce v treh velikostih (S, M, L), za ostale nohte, precej manjše, pa je težje najti primerno sponko. Žal pa iz izkušenj vem, da ne povzročajo nič manj težav in bolečin, kot palci.

Sorodni prispevki

Medicinska pedikura in estetika stopal
Oskrba diabetičnega stopala
Glivična obolenja kože in nohtov
Delite ta prispevek
Ocena prispevka
5/5