Kurja očesa, otiščanci

Kurja očesa in otiščanci so posledica pritiskov in nič drugega. Niso podobni bradavicam, nimajo koreninic, imajo pa podlago v keratinu.      

  1.  Zasnova je lahko ozka in globoka, proti sredini se nitkasto lušči v krogih, center je zelo boleč in se pogosto vname. Te vrste otiščanci nastanejo tam, kjer se dotikata dve kosti, torej med prsti, lahko vrh sklepov, ali pa če nek tujek, npr. čevelj, pritiska na kost. S takimi otiščanci je hoja zelo otežena. Po pedikuri je olajšanje takojšnje.
  2.  Zasnova je obsežna in plitka. Ti otiščanci nastanejo kadar je nad kostjo še nekaj maščobne blazinice, ki sklep ali kost ščiti, močni pritiski pa ustvarjajo trenje in si koža dela zaščito. Keratin je spremenjena, odmrla beljakovina in je viden kot debela skorja, kot prozorna, trda želatina. Tako je mestoma ali pa v celih krogih keratin močno »zasidran« v globino. To lahko le redno čistimo, ne moremo pa tega v celoti trajno odstraniti. Z rednim čiščenjem se produkcija sicer zmanjša, zmanjša se tudi če ni pritiskov, toda če se pritiski pojavijo na novo, se proces ponovno začne.
  3.  Metatarzalni otiščanci so otiščanci, ki nastanejo spodaj in tako rekoč hodimo po njih. Ko se odebelijo pečejo in skelijo ter so zelo boleči. Nastanejo kadar se prečni stopalni lok spusti in kosti sklepov ,pritiskajo ob podlago. Kadar se zmanjšajo maščobne blazinice in so tako kosti bolj izpostavljene, se takim keratozam na podplatu pod prsti težko izognemo. Obstajajo blazinice iz hidrogela, ki zelo ublažijo pritiske, s tem pa tudi nastajanje novih otiščancev.

Sorodni prispevki

Medicinska pedikura in estetika stopal
Oskrba diabetičnega stopala
Glivična obolenja kože in nohtov
Delite ta prispevek
Ocena prispevka
5/5