Glivična obolenja kože in nohtov

Glivice živijo v vlažnem in toplem okolju, kemično gledano pa jim za rast ustreza pH 1-3. So stalne spremljevalke naše kože, da pa postanejo patogene, morajo imeti določene pogoje. Ko se spremeni pH telesa, je dan pogoj za prekomerno rast, ki ni več v ravnovesju in začne se kvarno delovanje glivic na kožo z njihovimi presnovki in hitro rastjo.

Zgodnje odkrivanje in s tem tudi preprečevanje je možno le ob redni negi in temeljitem čiščenju. Na prostih robovih se tako kaže več sprememb. Ene so vidne kot odstopanje nohta okroglih oblik, druge kot nitkasta vlakna tik pod robom, nekatere pa kot da pod nohtom raste še en noht. Napaka, ki jo pogosto opažam je ta, da lakirani nohti zakrijejo dejansko stanje in v času, ko ni videti »nič«, bolezen najbolj napreduje. Zato nohtov ne lakiram, dokler se sama ne prepričam, da so popolnoma zdravi.

Najbolj pogoste so mikoze (glivične okužbe) kože na stopalih – dermatomikoze, kar se kaže kot pordelost ali luščenje kože. Koža med prsti je vlažna in se mokro lušči, medtem ko je koža na stopalu suha, stanjšana in rdeča.    

Mikoze nohtov (onihomikoze), torej glivične okužbe, se kažejo v poroznosti in luščenju nohtov, nohti so privzdignjeni, odstopajo od nohtnega ležišča, suha tekstura pa močno moti hojo zaradi svoje obilnosti, pritiski v obnohtje pa neredko ustvarjajo vnetja.

NADOMESTNI NOHTI Z ANTIMIKOTIČNIMI GELI

Kadar naletim na nohte, ki so prizadeti od glivičnih vplivov, največkrat odstranim in zbrusim dvignjeni predel, da bi tako zdravila – antimikotikom bi tako omogočila prost dostop do meje med zdravim in bolnim delom nohta. V zimskem času nikoli ne dajem gela kot nadomestek nohtu, saj menim da je tovrstna rešitev le estetska in mi je ljubše če dosežemo zdravje kot pa le »instant« zadovoljitev. Pod gelom pogoji za zdravljenje niso dobri, je skoraj tako, kot da bi pustili propadel noht pod katerim se bohotijo glivice v vlagi in toploti, kjer odlagajo svoje presnovke v poroženel del odmrlega tkiva. V poletnih mesecih pa je nanašanje antimikotičnega gela smiselno, saj dosežemo naraven izgled. Ko tak noht prekrijemo z lakom za nohte se skoraj ne vidi, da je namesto nohta gel.

Kot že rečeno, je to rešitev za poletne dni, ko stopala kažemo, čez zimo pa je bolje pustiti noht odprt in ga zdraviti lokalno. Priporočljivo je tudi noht namakati v slani vodi ali v alkalnih raztopinah, kot je soda bikarbona, z limono itn. Vse to in še kakšna oblika pomoči pride prav med zdravljenjem z antimikotiki, kot podpora k hitrejšemu izboljšanju. Kakor hitro noht zraste, je gel potrebno čim prej odstraniti, da ne pride do še obsežnejših okužb. Najbolje je zdravljenje nadaljevati vse do popolnega izboljšanja. Paziti je potrebno tudi na obutev, saj čevlji, ki so v prstnem delu nizki ali ozki kaj hitro stisnejo noht in pritiskajo nanj, to pa ustvarja pogoje za glivice.

Sorodni prispevki

Medicinska pedikura in estetika stopal
Oskrba diabetičnega stopala
Infekcije - deformacije končnega prstnega člena
Delite ta prispevek
Ocena prispevka
5/5