Infekcije – deformacije končnega prstnega člena

KAKO PREPREČUJEMO IN REŠUJEMO INFICIRANE ZAPLETE IN DEFORMACIJE KONČNEGA PRSTNEGA ČLENA PO OBILNIH IN OBSEŽNIH GLOBINSKIH OTEKLINAH, KI SO POSLEDICA INFEKCIJE

Trajne deformacije po dolgotrajnih in mogočnih oteklinah, ki jih povzročajo določene bakterije lahko za vedno iznakazijo prste, lahko pa le del strenskega roba. Najbolj kvarne so infekcije, ki prizadenejo končni prstni člen in prodirajo do hrustanca in prvega sklepa. Tovrstne infekcije so najbolj destruktivne in posledice najbolj vidne. Deformacije tkiva so največkrat trajne in nepovratne. Zato ne morem dovolj dobro poudariti smisla rednega striženja in čiščenja nohtov in celih stopal nasploh.

Kljub zamujenemu pa lahko nekaj naredimo tudi potem, da povrnemo izgled in funkcijo v prvotno stanje:

 • skrbimo za brezhibno higieno nogavic, obutve in kontaktov v kopalnicah
 • poskrbimo, da rane vedno pokrijemo s sterilnimi obliži,
 • kopeli v fiziološki raztopini ali polivanje s fiziološko raztopino,
 • močno izpiranje s toplo vodo, pri čemer se odplakne vsa odmrla koža, v kateri se zadržujejo mikroorganizmi,
 • redno previjanje ran, vse dokler se iz njih cedi, priporočljivo pa je tudi še nekaj časa potem,
 • antibiotik v mazilni obliki preprečuje edem in vnetje, rane niso suhe, preprečuje otekline, zato se zmanjšajo tudi bolečine,
 • suho hlajenje, kadar so vnetja otekla in vroča, kar zmanjša otekline in bolečine.

KIRURŠKA ODSTRANITEV NOHTA

Upam si trditi, da odstranitev celega nohta, kadar je vrasel in vnet en ali oba stranska robova, ni smiselno, čeprav je pogosta praksa h kateri se zatekajo zdravniki. Opozarjam na ta problem, saj ko noht prične rasti, ne raste nič drugače. Največkrat  se na tem mestu pojavijo zapleti kot inokulacija, kar pomeni, da mesto poškodbe postane mesto obolenja. Največkrat so to glivice, ki nohtno ležišče spremenijo in zasedejo celotno področje nohta, če pa njihovo kvarno delovanje zajame matrix in se zgrbanči, pa takega nohta ni možno več pozdraviti, ali drugače, ni ga možno več spraviti do prvotnega stanja. Drug tak problem pa je, da se prosti rob, ko se pomika po nohtnem ležišču, ker je stanjšan, zatika v končni del podlage, kar je vidno nekako tako, kot da noht ne bo prerasel svoje dolžine in da ne bo prišel čez odebeljen del prostega roba. Zdi se, da ljudje, ki so bili deležni takšne zdravstvene rešitve, nimajo ustrezne kontrole po tem ves čas vse do tedaj ko noht popolnoma zraste. Lahko se zgodi, da se nohtno ležišče inficira, vraščeni nohti ponovno delajo probleme ob stranskih robovih, deformirano nohtno ležišče pa celo lahko zasedejo glivice. Take nohte prepoznamo kot sivkaste nagrbančene, saj nohtno ležišče brez svoje funkcije ne dovoli, da noht drsi po plošči, se nanjo prilepi in dobi dovolj kisika, kar mu daje tenko strukturo in lepo rožnato barvo.

Kvalitetno rešitev po taki odločitvi vidim v naslednjem:

 • da se očistijo vsi odebeljeni deli, ki jih je koža naredila, da bi se zaščitila pred manipulacijo ali pritiski čevljev,
 • da se prosti rob, ki prodira po nohtnem ležišču striže, da ni stanjšan, saj se tisti del viha v podnohtje,
 • da se mu umika s poti vse kar se formira v času rehabilitacije,
 • da se zdravi glivice preventivno, saj je velika verjetnost, da se  bodo pojavile,
 • da na prostem robu kožo ves čas mehčamo, da se lušči, vse dokler noht ne prerase prostega roba prsta,
 • da se sproti odstranjujejo vsi previsi, ki bi utegnili biti leglo bakterijam in glivicam. 

Takšen postopek zagotavlja in daje možnost, da bomo očuvali noht in s tem omogočili tudi estetiko. Vse tovrstne poteze ne gre zanemariti in je dobro, da jim pristopimo takoj po posegu, saj je potrebno bdeti nad nohtom ves čas, dokler popolnoma ne zraste. Še enkrat pa moram opozoriti na moje stališče, da nohtov ni potrebno odstranjevati, da so na voljo druge rešitve. Zdi se mi docela nepotrebno, da bi zaradi enega ali obeh vnetih prostih robov naredili rane po celem nohtnem ležišču. Če pravilo skrbimo za človeka, potem mu naj ne bi povzročali še večje rane, ki seveda zelo boli, nohtno ležišče pa je dolgo občutljivo na dotik in noht ne zraste skoraj eno leto. Prepričala sem se, da večina nohtov po takih posegih ne zraste brezhibno, saj običajno v času rasti nohta ni zagotovljena primerna nega. Za vraščene nohte to sploh ni rešitev, saj so ti ljudje prepuščeni sami sebi, tudi potem ko nohti spet vraščajo. Skoraj norost pa je take nohte odstranjevati znova in znova, kar se v praksi dogaja. S tem se nohtno ležišče tako poškoduje, da nohti ne rastejo več v dolžino, temveč v višino. Če ga ne poškoduje sama rana, ki se zabrazgotini, ga lahko poškodujejo tudi bakterijske okužbe in pa tudi glivice.

Sočasno preventivno zdravljenje glivic in uporaba antibiotika v mazilni podlagi mi predstavlja velik delež pri uspehu in reševanju, zlasti pa preprečevanju bolečin.

Opozarjam na velik problem, ki se pojavlja  glede bolečin, saj vnetje, ki ga povzročajo  bakterije ne samo spreminja kapilarni sistem in s tem barvo tkiva, povzroča tudi neznosne bolečine in otekline. Poleg tega rane, ki so suhe bolijo, zato aplikacija antibiotika v mazilu vedno ublaži bolečine, umiri patogene bakterijske procese, s tem pa tudi umiri kapilarni sistem in prepreči širitev. Ob takšnih rešitvah zagotavljam popolno olajšanje bolečin, v nadaljnji primerni obravnavi pa je možno vse dodatne nevšečnosti tudi preprečiti. Če stremimo k estetiki, lahko rast nohta v gotovih primerih s primernimi potezami popolnoma pozdravimo. Seveda so izjeme pri katerih je poškodovano tkivo preseglo »prag« in od koder se zdravljenje lahko nadaljuje v povratek zdravega izgleda. Te primere obravnavam individualno in se osredotočam predvsem na bolečine in kolikor je mogoče pustim obliko nohta, da bi kljub vsemu dosegli neko estetiko. Običajno se strinjam, da v poletnih mesecih nadomestim noht, ali ga dopolnim z geli, preko katerih z lakom dosežemo lep izgled. A to naredim le v primerih, ko noht ni prizadet z glivicami ali je bil že zdravljen ali smo zdravljenje že opustili.

KIRURŠKA KLINASTA EKSCIZIJA

Poznamo še eno vrsto nohtov, ki povzročajo težave in sicer, nohti, ki rastejo pahljačasto. Tudi tukaj je uspešno čiščenje, pri tem pa nohte postrižemo tako, da kotički ne režejo stranskih robov. V nekaterih primerih se opravi klinasta ekscizija, kar pomeni, da se odstrani klinasti del z matriksom vred in se noht tudi na videz zoži. Seveda pa te posege izvajajo na kirurgiji. Takšni posegi niso vedno uspešni. Videla sem že vse mogoče ponesrečene izvedbe. 

Sorodni prispevki

Medicinska pedikura in estetika stopal
Oskrba diabetičnega stopala
Glivična obolenja kože in nohtov
Delite ta prispevek
Ocena prispevka
5/5