Oskrba diabetičnega stopala

Oskrba diabetičnega stopala pri diabetikih zaradi posledic sladkorne bolezni zahteva še posebno obravnavo. Ne glede na to ali se zdravijo z inzulinom, tabletami ali pa sladkor uravnavajo z dieto, jih moramo obravnavati drugače kot ostale uporabnike storitev, saj so posledice lahko resne. Seveda pa niso vsi oboleli enaki in se tudi zapleti ne kažejo vsem enako. Glede na to, da obstajata dve najbolj vidni značilnosti pri tej bolezni, že dovolj redna in dosledna nega pomaga preprečiti propadanje ali neobvladljive infekcije in tako že preventivno lahko ugotovimo vse, kar bi se utegnilo zgoditi.

NEUROPATIJA

Je še zlasti zaskrbljujoča, ker to pomeni odsotnost čutenja. Po večini smo naravnani tako, da postanemo pozorni, ko nas nekaj boli. V tem primeru je poškodovano živčevje in morebitne ureznine in otiščanci, ki se lahko vnamejo, ne bolijo, ali bolje, jih ni čutiti. Zato je pri diabetikih potrebno, da svoje noge bolj opazujejo. Globinski ulkusi ali globinske razjede, ki nastanejo pod otiščanci, pod keratozami, se bledo svetijo, pod njimi pa se nabira tekočina, enako kot pri žulju, le da se pri tem bolj hitro ognoji ali pa tkivo zelo hitro propada v globino, kar hitro doseže bližnje ležeče sklepe, nevarnost pa grozi zaradi infekcije. Zato je v tem primeru potrebno še posebej hitro zdraviti.

Zapoznelo zdravljenje nemalokrat pomeni dolgotrajen boleč proces, ki se v mnogih primerih ne konča dobro. Iz svojih izkušenj vem, da se vse dobro izteče, če stopalom posvečamo čas, skrb in nego. Že sama ljubezen do svojih nog, sebe in telesa ter vloženega truda za nego, prinese nekaj lepe zdravilne energije, kar je bogato poplačano z mirno brezhibno hojo brez bolečin. 

V svoji dolgoletni praksi in čuječem odnosu do rešitev in preprečevanja amputacij, sem zasledila neverjetne in nerazumljive pojave globokih nekroz ali odmiranja tkiva, kar poteka tako hitro, da si človek nebi mislil. S tem mislim na nenadne in nerazložljive pojave odmrlega tkiva pod trdo kožo, kljub redni negi, ki doletijo diabetike. 

Tisti, ki ne čutijo, ne čutijo prav nobenih bolečin, zato pozor, pri neuropatiji so diabetiki še posebej ogroženi. Zanje predstavlja redna strokovna nega bistvo vsega. Kadar se tako stanje zanemari in ko ali če nastopi infekcija , se lahko zgodi več stvari. Ena najbolj destruktivnih kar sem jih zasledila je ta, da se infekcija kot blisk prenese na sklepe. Če se je razjeda naredila na področju pod katerim je sklep, bodisi prst ali metaterzalni predel, torej sklepi katerih mehko vezno tkivo in hialini hrustanec predstavlja lahek dostop, potem grozi prizadeti osebi amputacija obolelega dela vse do morebitno ogroženega dela, da bi s tem preprečili širitev in zaščitili celoten organizem. V takih primerih je neizbežno sistemsko zdravljenje, preprečevanje pa pomeni redno čiščenje in je v skrbi za dobrobit človeka, njegovega razvoja v smislu bonitete še kako smiselno. Namen redne nege v smislu estetike predstavlja le en vidik, medtem ko z zornega kota zdravja predstavlja rešitev.

ISHEMIJA

Podobni zapleti lahko doletijo tudi tiste z ishemijo, kar pomeni okvaro ožilja. Razlika je le v tem, da slednje zelo boli, zato so bolj pozorni in prej poiščejo pomoč. V tem primeru gre za okvarjeno ožilje, motena je cirkulacija in s tem oksigenacija. 

Ker ni pretoka z aktivnim kisikom, je tudi Ph ožilja nepravi. Sledi začaran krog in poškoduje se ožilje v celotnem sistemu. Zato je zelo pametno, da se orientiramo na znanje o zdravju ter biokemičnih presnovnih procesih in njihovih ostankih, od katerih lahko imamo koristi ali pa tudi ne. Govorimo o kvarnih vplivih toksičnih produktov presnove, ki se morajo za vsako ceno očistiti iz telesa, če hočemo, da sistem kot celota (naše telo ) sploh deluje. 

POTEK PEDIKURE ZA DIABETIKE

Po protokolu nog diabetiki naj ne bi namakali v vodi ali posodi dvomljive higiene. Razlaga je utemeljena, če razumemo, da z namakanjem kožo omehčamo, kar predstavlja odprta vrata za infekcije. Torej, diabetikom nog ne namakam, navkljub zahtevam po higieni. V skladu varovanja stanja, reševanja težav, odgovornosti za samostojno življenje diabetika in njegov boljši jutri, skrbim za preventivo in kurativo. Zapletene primere naročam na kontrolne preglede, pri katerih sprotno čistim vse, dokler ni popolnoma dobro. 

NEGA PO AMPUTACIJI

Je obdobje skrbi, ki precej presega zgolj vdajanje občutku, da je z odstranitvijo obolelega dela rešen ves problem. Še zdaleč ne. Zavedati se je treba, da problem ostaja, sicer ne več na oskrbljenem delu telesa, ampak se stanje lahko ponavlja na delih, ki še niso okvarjeni, skratka »gre naprej« kot se temu reče. Na amputranih predelih se koža, ki jo zašijejo sicer zaceli, a se pogosto na sklepih ali delih poleg odstranjenih naredijo odrgnine in otiščanine. Sklepi, ki prevzamejo vlogo nosilcev, so največkrat preobremenjeni, zato se na njih lahko ponovi isti problem. Statično gledano, se ravnotežje spremeni, če govorimo o stopalnih delnih ali metaterzalnih amputacijah.

Povsem drugače pa je, kadar se problem rešuje bolj radikalno in je treba posegati bolj globoko. Takrat pridejo v poštev proteze, kar pa za stopala ni pogosta rešitev, četudi se vložki, ki jih izdelujejo, delno prilagajajo manjkajočemu delu stopala. Tudi po kirurških posegih je še kako smiselna nega stopal v smislu preventive, tudi zaradi otrdin in otiščancev.

Primeri, ki zahtevajo nego so tudi ti, pri katerih je bila narejena golenska amputacija ali še višje, pa zaradi proteze nastanejo otrdeli deli na mestih, kjer se prilega proteza. Taki predeli so tudi izpostavljeni podobnim možnim nadaljnjim zapletom. Vendar so to primeri za diabetološko ambulanto in se za tovrstno pomoč redkeje obrnejo name. V primeru, da se srečam s to odgovornostjo, očistim trdo kožo in nežno pobrusim predele, da ne pride do ranic ali krvavitev. Velja opozorilo, da ni dobro preveč tanjšati takih otiščancev, saj sloj trde kože nekoliko ščiti nove pritiske, ki jih tkivo še ni vajeno. Skrbim le da pod otiščanci ne pride do patogenih sprememb ali do nekroze – odmrtja tkiva.

PREVENTIVNA NEGA

V preventivni oskrbi diabetikov izpostavljam redno nego predvsem zato, ker pri tej vrsti obolenj prihaja do ekstremno hitrih poslabšanj. Od malih ranic ali otiščancev do zelo resnih nekroz, celo zastrupitev. Tudi vraščeni nohti niso redkost, vnetje obnohtnih kanalov pa predstavlja resno nevarnost in zahteva oskrbo nemudoma. Če delamo nego vsake tri ali štiri tedne, so skrajne posledice nemogoče, vsako nastalo keratozo sproti očistimo še preden začne delovati kak drug propadajoč proces. Kot pa sem že prej omenila s tem preprečimo zaplete, zlasti če obstaja neuropatija.

Sorodni prispevki

Medicinska pedikura in estetika stopal
Glivična obolenja kože in nohtov
Infekcije - deformacije končnega prstnega člena
Delite ta prispevek
Ocena prispevka
5/5